ВООЗ закликає до термінових дій щодо хронічних захворювань

12.06.2018

ВООЗ закликає до термінових дій щодо хронічних захворювань

Нова доповідь Незалежної комісії високого рівня з неінфекційних захворювань (НІЗ) Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) містить заклик до термінових дій щодо хронічних захворювань і психічних розладів. У ньому підкреслюється, що для боротьби з епідемією НІЗ, які є основною причиною смерті і поганого здоров'я в світі, необхідні політична прихильність на високому рівні і негайна активізація діяльності.

Рак, діабет, захворювання легенів і серця, разом узяті, щорічно забирають 41 мільйон людських життів, що становить 71% всіх випадків смерті в світі, причому 15 мільйонів випадків смерті відбуваються серед людей у віці від 30 до 70 років. Доповідь висвітлює такі зростаючі проблеми, як психічні розлади і ожиріння, яким часто не приділяється належна увага.

Президент Уругваю, д-р Табаре Васкес, закликав світових лідерів «подвоїти зусилля» для виконання завдання в рамках Цілей в галузі сталого розвитку щодо зменшення на третину до 2030 р. передчасної смертності від НІЗ і підтримці психічного здоров'я і благополуччя. «Підтримка та поліпшення якості життя людей сприяє зміцненню людської гідності, необхідної для прогресу з точки зору економічного зростання, соціальної справедливості та співіснування людей, ‒ заявив д-р Васкес в Женеві на заході з нагоди представлення доповіді Генеральному директору ВООЗ д-ру Тедросу Адханому Гебрейесусу. ‒ Здоров'я необхідно для миру і демократії. Мова йде не про великі витрати, а про грамотні інвестиції».

Доповідь Комісії містить шість рекомендацій:
1. Глави держав і урядів повинні взяти на себе відповідальність за порядок денний в області НІЗ, а не покладати її на одних лише міністрів охорони здоров'я, оскільки для виконання цього порядку денного необхідна співпраця і взаємодія численних секторів.
2. Уряд повинен визначити конкретний набір пріоритетних завдань в рамках спільного порядку денного по НІЗ і психічному здоров'ю з урахуванням потреб у сфері охорони здоров'я і вживати заходів для їх виконання.
3. Уряди повинні переорієнтувати системи охорони здоров'я для включення послуг з профілактики НІЗ і боротьбі з ними і з охорони психічного здоров'я в їх політику і плани щодо забезпечення загального охоплення послугами охорони здоров'я.
4. Уряди повинні підвищити ефективність регулювання і налагодити належну взаємодію з приватним сектором, науковим співтовариством, громадянським суспільством та місцевими спільнотами.
5. Уряди і міжнародне співтовариство повинні розробити нову економічну концепцію для фінансування дій в області НІЗ і психічного здоров'я.
6. Уряди повинні посилити звітність перед своїми громадянами за дії щодо НІЗ і спростити існуючі міжнародні механізми підзвітності.

«Ми знаємо проблему і маємо рішення, але поки ми не розширимо фінансування для боротьби з НІЗ і не будемо вимагати, щоб всі зацікавлені сторони несли відповідальність за виконання своїх обіцянок, ми не зможемо прискорити прогрес, ‒ заявила співголова Комісії Санія Ніштар.‒Протягом двох останніх десятиліть епідемія НІЗ в країнах з низьким і середнім рівнем доходу розвивається вибуховими темпами. Необхідні термінові дії для порятунку людських життів, запобігання невиправданих страждань і недопущення колапсу слабких систем охорони здоров'я».

Одним з основних пріоритетів ВООЗ є виконання обіцянки щодо забезпечення загального охоплення послугами охорони здоров'я, з тим щоб всі люди в усьому світі мали доступ до якісних послуг охорони здоров'я і не відчували при цьому значних фінансових труднощів. Доповідь Комісії послужить керівництвом для країн на шляху до забезпечення здоров'я для всіх і в боротьбі з НІЗ, так і з інфекційними причинами смерті.

«ВООЗ була заснована 70 років тому на основі переконання в тому, що право на здоров'я має бути правом кожної людини, а не привілеєм для обраних, ‒ заявив Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейесус. ‒ Рекомендації цієї доповіді є важливим кроком для реалізації цього права шляхом запобігання страждань і смерті в результаті неінфекційних захворювань».

Закликаючи глав держав і урядів покласти на себе остаточну відповідальність за дії щодо НІЗ, автори доповіді, яка була також одночасно опублікована в медичному журналі «Ланцет», визнають необхідність привернути увагу до того, що міністерства охорони здоров'я повинні мати вплив, який дозволить їм забезпечити необхідну для вирішення цієї проблеми політичну і фінансову підтримку.

Презентація доповіді Генеральному директору ВООЗ є першим результатом роботи Комісії, яка продовжить надавати підтримку на високому рівні спільноти фахівців з НІЗ шляхом активізації дій і забезпечення фінансування, особливо на рівні країн.

Двадцять сьомого вересня 2018 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй проведе третю нараду високого рівня по НІЗ в Нью-Йорку. Даний звіт Комісії послужить керівництвом для ВООЗ в процесі підготовки до цієї важливої події.

Співголовами Комісії є президенти Фінляндії, Шрі-Ланки та Уругваю, міністр охорони здоров'я Російської Федерації і д-р Санія Ніштар, провідний експерт і активіст в області НІЗ і колишній федеральний міністр охорони здоров'я Пакистану. До Комісії входять лідери в галузі охорони здоров'я та розвитку, які є представниками урядів, громадянського суспільства та комерційних структур.

Довідкова інформація:
Неінфекційні захворювання (НІЗ), включаючи серцево-судинні захворювання, рак, діабет, хронічні респіраторні захворювання та психічні розлади, є, як правило, тривалими і розвиваються в результаті цілого ряду генетичних, фізіологічних, екологічних і поведінкових факторів. Вживання тютюну, відсутність фізичної активності, шкідливе вживання алкоголю і нездорове харчування‒все це підвищує ризик смерті від НІЗ.
Виявлення, скринінг і лікування НІЗ, а також паліативна допомога є ключовими підходами до вирішення проблеми НІЗ. ВООЗ також визнає, що одним з критичних чинників ризику розвитку НІЗ є забруднення повітря.

За матеріалами: www.who.int

 

Повернутися до списку новин