ВООЗ розроблено додаток, що сприятиме розширенню доступу до лікарських засобів

20.12.2019

ВООЗ розроблено додаток, що сприятиме розширенню доступу до лікарських засобів

MedMon - мобільний додаток ВООЗ для моніторингу цін на лікарські препарати і їх доступності. Додаток MedMon, спрощує доступ до даних про лікарські препарати, покликаний допомогти у вирішенні проблеми, пов'язаної з високими цінами на ліки. Ця програма для збору і аналізу даних дозволить прискорити прогрес на шляху до забезпечення загального охоплення послугами охорони здоров'я, до якого прагне Республіка Молдова. Інформація, яку надає MedMon, дозволяє відповідним керівним органам розробляти стратегії, необхідні для зниження цін на лікарські препарати, а також розширення доступу до них. Крім того, завдяки йому стають можливими оцінка ефективності реформ в галузі охорони здоров'я, контроль ходу досягнення необхідних показників в сфері фінансового захисту і забезпечення незадоволених потреб, а також моніторинг прогресу на шляху до забезпечення загального охоплення послугами охорони здоров'я.

Республіка Молдова - одна з перших країн в Європейському регіоні ВООЗ, в якій було запущено новий мобільний додаток MedMon, розроблене ВООЗ для надання допомоги країнам в області моніторингу цін на лікарські препарати і доступу до них, що дозволить відстежувати прогрес в досягненні третьої цілі сталого розвитку (ЦСР).

Експерти фармацевтичної галузі відзначають необхідність вчасного надання даних належної якості для вдосконалення політики і методів забезпечення доступу до лікарських препаратів. Раніше збір даних, заснований на використанні паперових документів, був досить громіздким процесом. Новий додаток MedMon дозволяє спростити і прискорити збір і аналіз даних, а також значно скоротити відповідні витрати. У Республіці Молдова час, що витрачається на збір даних, скоротився до 1,5 годин на одну аптеку, кількість реєстраторів даних скоротилося з 20 до 4. Крім того, став можливим доступ до даних в режимі реального часу, що в цілому зробило процес перевірки даних більш ефективним.

Георг Горцеаг, начальник відділу ліків і медичної техніки Міністерства охорони здоров'я, праці та соціального захисту Республіки Молдова, підкреслює важливість цих даних: «Наявність такого доступу до даних дозволяє проводити оцінку політики в області лікарських засобів інакше, ніж раніше. Завдяки цьому підходу прискорюється процес прийняття рішень, а також спрощується прийняття цілеспрямованих заходів втручання».

Завдяки новому додатку чотирьом реєстраторам даних вдалося проаналізувати дані 60 установ за два тижні, включаючи приватні і державні аптеки, а також центри первинної медико-санітарної допомоги в сільських і міських районах. Їм вдалося зібрати дані про ціну і наявність 50 лікарських препаратів, в цілому щодо 297 торгових марок. Список лікарських засобів, що підлягають перевірці був відібраний на основі національних і міжнародних пріоритетів, відображених в основних показниках досягнення ЦСР.

В даний час місцеві експерти проводять аналіз зібраних даних за підтримки структур ВООЗ на всіх рівнях: країнового офісу, регіонального бюро і штаб-квартири. Отримані дані послужать основою для підготовки національної доповіді про доступ до основних лікарських засобів в Республіці Молдова, в якому, в свою чергу, буде оцінена ефективність заходів політики щодо ціноутворення і відшкодування витрат, впроваджених в період 2011-2018 рр. Тільки після цього буде можлива подальша розробка політики в цій галузі.

Фінансові труднощі
Забезпечення доступу до прийнятних за ціною лікарських засобів і товарів медичного призначення для всіх категорій населення є найважливішою умовою для забезпечення загального охоплення послугами охорони здоров'я. Однією з найбільших перешкод в цій області є те, що люди купують лікарські препарати та інші товари медичного призначення за свій рахунок. Нові дані, надані Європейським регіональним бюро ВООЗ, показують, що оплата лікарських препаратів і послуг охорони здоров'я з власної кишені призводить до виникнення фінансових труднощів більш ніж у 15% сімей в Республіці Молдова. В основному це стосується найменш забезпечених домогосподарств. Охорона здоров'я населення в країні в значній мірі залежить від придбання людьми товарів і послуг за свій рахунок; частка таких виплат в загальній структурі витрат в галузі охорони здоров'я в 2016 році склала 46%.

Витрати на товари і послуги охорони здоров'я, а також незадоволені потреби в галузі охорони здоров'я відіграють особливо велику роль в житті людей, що проживають в сільській місцевості. Згідно з дослідженням ВООЗ з фінансового захисту в Республіці Молдова (публікація запланована на 2020 г.), більше 70% домогосподарств, які стикаються з катастрофічними видатками на здоров'я, проживає в сільській місцевості. Сільські жителі також стикаються і з географічними бар'єрами: в місці їх проживання відсутні установи, що надають відповідні послуги.

Джерело: www.euro.who.int

 

Повернутися до списку новин