Вектор на посилення відповідальності за реалізацію рецептурних препаратів без рецепта

27.03.2019

Вектор на посилення відповідальності за реалізацію рецептурних препаратів без рецепта

Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я, повідомила про прагнення посилити відповідальність за порушення порядку відпуску лікарських засобів. За її словами, наразі Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками розробляє відповідні законодавчі зміни, оскільки передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення санкції на сьогодні неефективні, а аптеки часто нехтують вимогами законодавства. МОЗ виступає за суттєве підвищення штрафів і навіть запровадження кримінальної відповідальності за порушення порядку відпуску лікарських засобів.

Наразі, відповідно до Кодексу України про адміністративні порушення продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках ‒ тягне за собою накладення штрафу від шести (102 грн.) до двадцяти п’яти (425 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, ‒ тягне за собою накладення штрафу від двадцяти п’яти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пані Супрін наголосила на проблемі антибіотикорезистентності, яка виникла через вільний відпуск антибіотиків, що, у свою чергу, призвело до неконтрольованого їх прийому. Внаслідок цього велика кількість хворих на туберкульоз та інші тяжкі захворювання, вже не можуть бути вилікувані тими самими антибіотиками, бо мають стійкість до них. Вона висловила думку, що було б краще, коли люди не могли мати такий вільний доступ до антибіотиків, адже в багатьох випадках не потрібно ними лікуватися, наприклад, коли є вірусне захворювання й загалом необхідно звужувати їх використання.

В.о. міністра відзначила, що з 1 квітня рецепти будуть електронні: «Коли йдете до свого сімейного лікаря, і вони виписують рецепт на доступні ліки на державну програму, де оплачуються ліки для людей, хворих на судинно-серцеві захворювання, цукровий діабет другого типу і на бронхіальну астму. Пацієнт вже не буде мати папірці, а це буде йти через електронну систему».

Нагадаємо, що 6 березня 2019 року Кабінет Міністрів України затвердив Національний План дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. Це означає, що протягом найближчих років Україна зробить кроки для забезпечення раціонального використання протимікробних препаратів у медицині, ветеринарній медицині, харчовій промисловості відповідно до кращих світових та європейських практик.

За матеріалами: www.radiosvoboda.org

 

Повернутися до списку новин