В Україні впроваджується міжнародний класифікатор медичних виробів

19.07.2018

В Україні впроваджується міжнародний класифікатор медичних виробів

18 липня МОЗ України, Мінекономрозвитку та Агенція GMDN підписали меморандум про співпрацю. Це означає,що вже з наступного року українські медзаклади почнуть закуповувати медичні вироби за визнаним у розвинених країнах уніфікованим класифікатором – GMDN. Це спростить процес закупівель, унеможливить корупцію і в результаті лікарні зможуть купувати більше необхідних якісних матеріалів, інструментів, імплантів та медичного обладнання.

Класифікатор GMDN – це база даних, що містить інформацію про всі типи медичних виробів – всі вироби, що використовуються для діагностики, профілактики, моніторингу, лікування або полегшення стану людини у випадках хвороби або травми.

Класифікатор використовують у понад 70 країнах світу, зокрема у більшості країн Європи та у США. Нині у системі близько 7,5 тисяч виробників з усього світу та понад мільйон медичних виробів.  

Досі медзаклади могли вільно формулювати назви медичних виробів, маніпулювати технічними характеристиками і таким чином завищувати ціни і сприяти корупції у тендерах на публічну закупівлю медичних виробів. З упровадженням GMDN-класифікатора такі дії стануть неможливими, адже у цій базі даних кожен тип медвиробів має унікальний короткий код (5 цифр) і супроводжується чіткими характеристиками. Наприклад, неможливо буде розділити закупівлю одного виробу на кілька під різними назвами, змінити технічні характеристики виробу під конкретного учасника тендеру чи одразу подати заявку на закупівлю ліків і медичних виробів.

«GMDN-код — це як міжнародна непатентована назва лікарського засобу, тільки для медичних виробів», — повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Вона також відзначила, що упровадженням GMDN-класифікатора це важливий крок назустріч сучасній охороні здоров’я в Україні – крок до єдиного медичного простору з Європою та усім світом.

“Єдиний класифікатор – це не лише добрий інструмент для закупівель. Це єдині стандарти, які суттєво вплинуть на ринок медичної продукції в Україні. Ліки та медвироби закуповуватимуться швидше і дешевше, а процедура розмитнення медвиробів, які ввозять в Україну, стане досконалішою. Крім того, впровадження класифікатора дасть змогу вітчизняним виробникам медичних виробів виходити на міжнародні ринки з однозначною назвою і призначенням медичного виробу, який застосовується у більшості країн світу”, – зазначив заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

Міністерство охорони здоров’я уже почало переклад медичної бази GMDN, в якій міститься близько мільйона назв медичної продукції. До кінця року буде перекладено близько 30 тисяч інформаційних кейсів медвиробів та інтегровано їх у систему Prozorro.

“Сьогодні медичні заклади, користуючись відсутністю єдиної класифікації медвиробів, мають можливість при здійсненні закупівель уникати конкурентних процедур, розбиваючи предмет закупівлі на частини і закуповуючи їх за прямими договорами за завищеними цінами. Крім того, деякі лікарні в тендерній документації прописують характеристики медичних виробів під конкретних учасників. Введення єдиної класифікації медичних виробів та інтеграції її в Prozorro дозволить чітко визначати, який саме медичний виріб закуповується і які характеристики він  повинен мати. Вже за рік класифікатор стане звичним та обов’язковим, а закупівлі лікарень – насправді прозорими”, – пояснив перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі України Максим Нефьодов.

Впровадження міжнародного класифікатора GMDN – це ще одна невід’ємна складова трансформації охорони здоров’я і ще один крок до зближення України та ЄС. Так, згідно з Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Україна зобов’язалась вживати заходів, щоби поступово досягнути відповідності з технічними регламентами ЄС та системами стандартизації, метрології, акредитації, робіт з оцінки відповідності та ринкового нагляду ЄС та дотримуватися принципів та практик, викладених  в актуальних рішеннях та регламентах ЄС. Україна використовуватиме GMDN-класифікатор разом з 70 країнами Європи та США, а європейські стандарти виробництва та конкуренція спонукатимуть українських виробників випускати якісну продукцію та відкривати для себе міжнародний ринок.

“Ми раді, що Україна долучилася до світової спільноти. Впровадження цього класифікатору стане універсальним рішенням багатьох проблем, які нині є на ринку медичних виробів. GMDN-класифікатор – це міжнародна практика, яка сприятиме покращенню операцій на ринку, взаємодії в ланцюгу поставок, допоможе чітко планувати потреби для всіх учасників ринку. Ми працюємо над тим, щоб цей класифікатор став єдиним для усіх країн світу”, – сказав директор агентства GMDN у Великобританії Марк Уесмут.

За матеріалами: МОЗ.

 

Повернутися до списку новин