В МОЗ обговорили проблеми обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

28.11.2019

В МОЗ обговорили проблеми обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

25 листопада 2019 року, в Міністерстві охорони здоров’я відбулася робоча зустріч з питань плану дії МОЗ України у частині внесення змін до ряду нормативно-правових актів з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів для закладів охорони здоров’я та суб’єктів господарювання. На зустрічі були присутні представники Міністерства охорон здоров’я, Міністерства внутрішніх справ, лікувальних та аптечних закладів, громадських організацій.

Головною темою зустрічі було поліпшення доступу пацієнтів до підконтрольних ліків, а також обговорення проблем, які виникають при відпуску зазначених препаратів. Більшістю учасників було підтримано ідею необхідності оновлення нормативної бази, яка регулює це питання.

Директором АПАУ Володимиром Руденком наголошено на тому, що спрощення процедури отримання ліцензії та перегляд вимог, які висуваються до аптечних закладів, буде спонукати до отримання ліцензій більшої кількості суб’єктів господарювання. Ті ж умови, що висуваються наразі, не завжди відповідають реальним можливостям щодо облаштування приміщень аптечних закладів для реалізації підконтрольних ліків. Велика проблема існує з виписуванням, зберіганням рецептів та звітністю, яку необхідно вести аптечному закладу.

Юрист АПАУ Наталія Петрівська зазначила, що спрощення обліку ліків та виписування рецептів форми-3 доцільне при запровадженні електронного рецепту на дану категорію ліків. У цьому разі і суб’єктам господарювання і контролюючим органам було б легше вести облік та контроль обігу таких ліків. Також  піднято питання строку дії ліцензії, адже відповідно до ЗУ «Про ліцензування видів господарської діяльності», ліцензія є безстроковою. Однак, строк ліцензії на реалізацію наркотичних засобів та підконтрольних речовин становить п’ять років.

Учасники робочої зустрічі домовились найближчим часом надати свої пропозиції до нормативних актів для їх подальшого розгляду.

За матеріалами: АПАУ

 

Повернутися до списку новин