В Казахстані з 2020 року заплановано перехід на обов'язковий електронний відпустку всіх рецептурних препаратів

09.10.2018

В Казахстані з 2020 року заплановано перехід на обов'язковий електронний відпустку всіх рецептурних препаратів

Міністерством охорони здоров'я Республіки Казахстан планується перехід на обов'язковий електронний відпустку всіх рецептурних препаратів з 2020 року, шляхом інтеграції МІСів (медико-інформаційні системи) з діючими ІСЛЗ (інформаційними системами лікарського забезпечення), реєстрів пацієнтів і Єдиної інформаційної фармацевтичної системи СК-Фармація, що дозволить вести облік диспансерних хворих та охопити 100% пацієнтів випискою рецептів.

Реалізація ліків в аптеках Казахстану за рецептом лікаря не є нововведенням МОЗ РК. Заборона на реалізацію рецептурних препаратів без рецепта діє понад 16 років і спрямований на посилення контролю застосування ліків, що може привести до загрози здоров'ю і життю населення.

Станом на 1 жовтня 2018 року в Казахстані зареєстровано понад 8 тис. найменувань ліків, з них відпускаються за рецептом лікаря більше 6 тис. (77%), без рецепта ‒ більше 1 тис. 800 найменувань.

До ліків, що реалізуються за рецептом, відносяться: протимікробні та гормональні препарати; ліки, що містять наркотичні засоби і психотропні речовини; медпрепарати для лікування серцево-судинних захворювань, захворювань шлунково-кишкового тракту, антибіотики та ін.

Без рецепта лікаря відпускаються: вітаміни, краплі в ніс, сиропи, трав'яні чаї та збори, деякі протизастудні і знеболюючі препарати та інші.

За матеріалами http://www.mz.gov.kz

 

Повернутися до списку новин