В ЄС обмежують та припиняють використання деяких хінолонових і фторхінолонових антибіотиків

20.11.2018

В ЄС обмежують та припиняють використання деяких хінолонових і фторхінолонових антибіотиків

Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) проведено аналіз даних про побічні реакції, що виникають при прийомі хінолонових і фторхінолонових антибіотиків, що випускаються в пероральній, ін'єкційній або інгаляційній лікарських формах. В дослідження були включені наступні засоби: циноксацин, ципрофлоксацин, фламексин, левофлоксацин, ломефлоксацин, моксифлоксацин, налідиксова кислота, норфлоксацин, офлоксацин, пефлоксацин, піпемідинова кислота, пролифлоксацин і руфлоксацин.

За результатами огляду ЕМА прийняла рішення призупинити дозвіл на продаж препаратів, що містять циноксацин, фламексин, налідиксову кислоту і піпемідову кислоту. При цьому використання інших фторхінолонових антибіотиків повинно бути обмежено. Крім того, ЕМА зобов'язало доповнити інформацію для медичних працівників і пацієнтів про серйозні потенційні побічні ефекти, які можуть виникнути на тлі прийому препарату і через деякий час після лікування. Також ЕМА зобов'язало виробників ввести в інструкцію для медичного застосування рекомендацію припинити лікування фторхінолоновими антибіотиками при перших ознаках побічних реакцій з боку м'язів, сухожиль або суглобів, а також нервової системи.

Фторхінолові антибіотики не повинні використовуватися:
• при лікуванні інфекцій, які не є тяжкими і можуть пройти без антибактеріальної терапії (наприклад, інфекції горла);
• при лікуванні небактеріальних інфекцій, наприклад, небактеріального (хронічного) простатиту;
• для запобігання діареї мандрівника або повторних інфекцій нижніх сечових шляхів (інфекції, що не поширюються за межі сечового міхура);
• для лікування помірних бактеріальних інфекцій, якщо інші зазвичай рекомендовані антибактеріальні ліки, не можуть бути використані.

Фторхінолонові антибіотики слід використовувати з особливою обережністю, особливо дял літніх людей, пацієнтів із захворюваннями нирок; пацієнтів, які отримують терапію системними кортикостероїдами; пацієнтів після трансплантації органів. У цих хворих підвищений ризик пошкодження сухожилля, який може виникнути в результаті лікування фторхінолоновими і хінолоновим антибіотиками.

PRAC рекомендує фахівцям в галузі охорони здоров'я попереджати пацієнтів про ризик розвитку побічних реакцій на тлі лікування фторхінолонами. Необхідно повідомляти, що слід припинити застосування препарату при перших ознаках побічних реакцій (наприклад, запалення або розриви сухожилля, болі в м'язах і суглобах, відчуття поколювання, втоми, при появі депресії, сплутаність свідомості, суїцидальних думок, проблем із зором і слухом, порушеннях сну, а також зміни сприйняття смаку і запаху).

Рекомендації ЕМА забороні і обмеження використання хінолонових і фторхінолонових антибіотиків будуть спрямовані в Європейську Комісію, яка винесе остаточне юридичне зобов'язання для застосування в усіх державах-членах ЄС.

Більше інформації за посиланням https://www.ema.europa.eu/en/news/disabling-potentially-permanent-side-effects-lead-suspension-restrictions-quinolone-fluoroquinolone

 

Повернутися до списку новин