У Киргизстані антибіотики будуть виписуватися лише по електронним рецептам

01.08.2019

У Киргизстані антибіотики будуть виписуватися лише по електронним рецептам

У Киргизстані антибіотики будуть виписуватися тільки по електронним рецептами. Про це повідомила представник Всесвітньої організації охорони здоров'я в Киргизстані Назіра Артикова.

За її словами, впровадження нової електронної системи по виписці антибіотиків, перш за все, запобігатиме безконтрольному використанню антибіотиків. «Як всім відомо, ми зараз спільно з продовольчою програмою ООН боремося з антимікробною резистентністю. Безконтрольне призначення антибіотиків викликає антимікробну резистентність у людини і в подальшому інші антибіотики стають неефективними. Найголовніше, що антибіотики будуть під контролем і також це буде економічно для пацієнта і системи охорони здоров'я», ‒ сказала Артикова.

За її даними, систему почнуть впроваджувати у 2020 році пілотним проектом і після тестування по всій республіці.

У свою чергу глава Фонду медичного страхування (ФОМС) Ельнура Боронбаєва зазначила, що дана система буде реалізована в рамках компоненту Національної бази даних лікарських засобів і медвиробів. «Пацієнт, якому лікар прописав антибіотики, повинен буде надати аптекарю біометричний паспорт, де в чіпі буде повна інформацію який лікар, коли і яку саме дозу антибіотиків прописав. Фармацевт буде відпускати препарати пацієнтом тільки через цю систему», ‒ повідомила Боронбаева.

Джерело: kabar.kg

 

Повернутися до списку новин