Таблетки замість уколів. МОЗ пропонує обмежити використання ін’єкційних препаратів.

22.05.2019

Таблетки замість уколів. МОЗ пропонує обмежити використання ін’єкційних препаратів

Міністерство охорони здоров’я пропонує замінювати ін’єкції таблетками у всіх випадках, коли вони мають рівнозначну дію. Проект відповідного наказу опублікували на офіційному сайті відомства для громадського обговорення.

Проектом наказу, на основі рекомендацій ВООЗ, пропонується встановити, що в закладах охорони здоров'я пріоритетним є застосування неін’єкційних (пероральних) форм лікарських засобів. Тобто при лікуванні пацієнта, лікар буде надавати пріоритет неін’єкційним (пероральним) формам препаратів у випадках, коли ін’єкційні форми лікарських засобів не є обов’язковими (виключними) для застосування.

Метою даної ініціативи є впровадження рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо сприяння раціональному використанню лікарських засобів. В міністерстві відзначають, що одним з найбільш поширених видів нераціонального використання лікарських засобів є надмірне застосування ін'єкцій, зокрема у випадках, коли доцільнішими є пероральні форми препаратів.

Проектом наказу пропонується:
    • доповнити джерела наукової інформації, в яких консультативно-експертні групи здійснюють пошук даних під час відбору лікарських засобів для включення до Державного формуляра лікарських засобів, Рекомендаціями ВООЗ щодо сприяння раціональному використанню лікарських засобів;
    • встановити, що пріоритетним є застосування неін’єкційних (пероральних) форм лікарських засобів, рекомендованих до застосування джерелами, вказаними у Методиці створення формулярів лікарських засобів.

В МОЗ прогнозують, що встановлення рекомендацій щодо пріоритетного застосування неін’єкційних форм лікарських засобів сприятиме раціональному використанню ліків під час стаціонарного лікування хворих, ліквідації потенційно негативних наслідків у вигляді ускладнень та розвитку додаткових бактеріальних інфекцій, покращення психологічного стану пацієнтів під час лікування.

За матерілами: http://moz.gov.ua

 

Повернутися до списку новин