Окупність інвестицій в фармацевтичні розробки суттєво знизилася

19.12.2018

Окупність інвестицій в фармацевтичні розробки суттєво знизилася

Вартість розробки одного нового лікарського засобу збільшилася майже вдвічі з 2010 р, а окупність інвестицій в науково-дослідну діяльність (R&D) 12 найбільших фармацевтичних компаній впала до дев'ятирічного мінімуму, повідомляє Reuters з посиланням на дані дослідження аналітичної компанії Deloitte.

Щорічне дослідження економічних показників науково-дослідної діяльності дозволило експертам дійти висновку, що окупність інвестицій в R&D 12 найбільших фармкомпаній в 2018 р. склала 1,9% проти 3,7% роком раніше, незважаючи на стабільні показники випуску нових лікарських засобів на глобальний ринок.

Середні витрати на розробку і виведення нового препарату на ринок в даний час обходяться фармкомпаніям в 2,18 млрд дол. у порівнянні з 1,19 млрд дол. в 2010 р. Тим часом, прогнозовані пікові обсяги продажів нових препаратів скоротилися майже наполовину до 408 млн дол. Вказане зниження, відображає зростаючу концентрацію уваги на порівняно невеликих цільових групах пацієнтів, що призводить до численного вузькоспеціалізованого лікування.

На думку одного з партнерів Deloitte Коліна Террі (Colin Terry), незважаючи на запуск багатьох ​​успішних продуктів, зростаючі витрати на R&D і посилення регуляторних вимог ускладнюють відшкодування інвестованих коштів.

В цілому окупність інвестицій скоротилася на 8,2 процентних пункти з 2010 року, коли цей показник дорівнював 10,1%.

Дослідники відзначили, що серед більш «молодих» і спеціалізованих біотехнологічних компаній середній показник окупності інвестицій в R&D становить 9,3%, хоча в 2017 році цей показник дорівнював 12,5%.

Експерти проаналізували дані по наступним фармацевтичним компаніям: Pfizer, Roche, Novartis, Sanofi, GlaxoSmithKline, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Merck&Co, Eli Lilly, Bristol-Myers Squibb, Takeda і Amgen, а також біотехнологічним компаніям Biogen, Celgene, Gilead Sciences і AbbVie.

За матеріалами: www.reuters.com

 

Повернутися до списку новин