Казахстан переводить закупівлю ліків в електронний формат

19.07.2018

Казахстан переводить закупівлю ліків в електронний формат

В Казахстані запущено новий електронний веб-портал для проведення закупівель медикаментів для безкоштовного лікарського забезпечення. 18 липня портал був презентований співробітникам Міністерства охорони здоров'я Республіки Казахстан, потенційним учасникам держзакупівель ліків та неурядовим організаціям.

У вітальній промові Міністр охорони здоров'я РК Елжан Біртанов підкреслив, що впровадження електронних закупівель в сфері лікарського забезпечення - це важливий проект, який реалізується в рамках цифровізації охорони здоров'я. «Електронний формат закупа дозволить усунути адміністративні бар'єри, забезпечити прозорість і об'єктивність закупівельних процедур, що, в кінцевому підсумку, допоможе галузі зміцнити довіру казахстанців», - зазначив міністр.

Функціонал порталу розроблений в простій і доступній формі, по аналогії з сервісом держзакупівель, але з урахуванням усіх вимог законодавства щодо проведення закупа лікарських препаратів. Для участі в закупівлях представники компаній-постачальників повинні мати електронний цифровий підпис, зареєстрований на організацію.

Портал вже протестований співробітниками Єдиного дистриб'ютора і представниками постачальників. Тепер, після проведення серії тренінгів 18 і 19 липня, «СК-Фармація» проведе тестові закупівлі за участю всіх потенційних постачальників, які виявили бажання взяти участь у пробних закупках. Відповідно до представленого регламенту, тестові процедури закупівлі пройдуть з 19 по 26 липня, і включатимуть в себе всі етапи стандартних тендерних процедур: оголошення, збір і розкриття заявок, попередній розгляд і прийом доповнень до заявок, аукціон і підведення підсумків.

Відразу після апробації порталу та внесення необхідних коригувань на веб-ресурсі буде організований закуп ліків на 2018 рік по позиціях, купівля яких ще не була здійснена. Всі наступні закупівлі, включаючи купівлю медикаментів для безкоштовного лікарського забезпечення пацієнтів 2019 році, будуть здійснюватися вже в електронному форматі.

Портал буде функціонувати на платформі Центру електронної комерції, де вже розміщені портал електронних держзакупівель, «е-Мінфін» і «Казначейство - клієнт». За словами Елжана Біртанова, враховуючи важливість і соціальну значимість його здійснення, проект реалізується Центром електронної комерції на безоплатній основі.

За матеріалами www.mz.gov.kz.

 

Повернутися до списку новин