Гройсман провів розширену нараду щодо забезпечення громадян лікарськими і медичними виробами

25.06.2018

Гройсман провів розширену нараду щодо забезпечення громадян лікарськими і медичними виробами

Відбулась розширена нарада щодо забезпечення громадян лікарськими і медичними виробами під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. В заході прийняли участь в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина, голова Національної служби здоров'я Олег Петренко, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, міністр Кабінету міністрів України Олександр Саєнко, керівництво обласних департаментів охорони здоров'я, представники медичної спільноти та громадського сектору.

Відкриваючи нараду глава Уряду нагадав, що за останній час Уряд схвалив одразу декілька важливих рішень у сфері забезпечення ліками. Серед них – спрощення системи ліцензування для препаратів, які мають відповідні сертифікати якості ЄС та США, а також започаткування програми «Доступні ліки», яка зараз має поширюватися на всі без винятку населені пункти України.

«Ми визначили серйозний ресурс на закупівлю ліків і перейшли на систему закупівель через міжнародні організації. І одночасно почали знищувати схеми, які десятиліттями були годівницею для тих, хто був задіяний в цих схемах», ‒ сказав Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр запевнив, що існуючі зараз міфи щодо закупівлі ліків – це реакція «схемщиків» на політику наведення ладу. Але попри таку протидію, план дій буде продовжено. І окрім закупівель, змін зазнає і система забезпечення медичних закладів.

«Маємо випадки, коли ліки на складах є, а пацієнтам виписують, що вони мають придбати – в тому числі й те, що є. Потреба в ліках незрозуміла, реєстру наявності ліків не було. Зараз завдання – з’ясувати цю потребу і 100 % потреби в якісних ліках задовольнити. В межах наявних фінансових ресурсів ми зможемо забезпечити лікарні максимально потрібним переліком», ‒ відзначив Володимир Гройсман. Він озвучив вимогу до керівників обласних та міських управлінь охорони здоров’я, а також керівників лікувальних закладів до 1 вересня організувати можливість висвітлення на своїх сайтах інформації про наявність ліків з подальшим щотижневим її оновленням.

Прем’єр-міністр впевнений, що Україні потрібно продовжити практику використання прозорої системи закупівлі ліків через міжнародні організації, започаткованої Урядом, оскільки вона дозволяє не тільки економити кошти і закуповувати якісні препарати, а й рятувати життя хворим з хронічними чи смертельними хворобами, які потребують постійного прийому препаратів.

Під час наради її учасники відзначили, що руйнування закупівельних правил, що роками існували і лише підживлювали корупцію, дало змогу рятувати тисячі людей, які раніше не мали доступу до препаратів з різних причин.

Представники МОЗ зауважили, що найчастіше наявність ліків у конкретній лікарні, районі чи області залежить від місцевої влади і обласних департаментів охорони здоров’я. Важливо, щоби заклади охорони здоров’я правильно оцінювали і оперативно передавали реальну потребу в ліках. Лише так МОЗ зможе ефективно планувати закупівлі. Уже зараз регіони мають можливість перерозподіляти ліки та вакцини без погодження МОЗ України, тож області можуть швидко віддавати надлишки ліків в інший регіон, де виявляється нестача.

Щоби покращити забезпечення українців ліками, МОЗ планує розширити програму «Доступні ліки» за рахунок включення до неї частини державних програм. Частину медичних виробів та лікарських засобів буде включено у ціну послуги, яку встановлюватиме Національна служба здоров’я України. Крім того, держава продовжить закуповувати ліки за низкою стратегічних програм (вакцинація, інфекційні захворювання тощо). Такі закупівлі буде здійснювати Агенція із закупівель.

«Зараз ми розробляємо механізми, що дозволять поетапно і логічно інтегрувати 40 програм державних закупівель ліків у процес трансформації системи охорони здоров’я - як первинної, так і вторинної та третинної допомоги. Ключове завдання подальшого реформування системи державних закупівель ліків - зберегти усі найкращі напрацювання міжнародних організацій та не повернутись до старого корумпованого механізму закупівель. Для цього новостворена Агенція  із закупівель повинна мати ті ж переваги, які вже закріплено законодавством щодо закупівель через міжнародні організації» – заявила Ольга Стефанишина.

«Зараз нам потрібні прозорі закупівлі – за світовими стандартами відкритості. Тут йдеться не тільки про гроші. Тут про життя!» – резюмував Прем’єр-міністр.

За матеріалами Урядового порталу.

 

Повернутися до списку новин