Доступ до лікарських засобів

31.05.2019

Доступ до лікарських засобів

Всесвітня асамблея охорони здоров'я прийняла резолюцію щодо підвищення рівня транспарентності ринків лікарських засобів, вакцин і інших виробів медичного призначення з метою поліпшення доступу до них. Резолюція закликає держави-члени розширити відкритий обмін інформацією щодо фактичних цін, що сплачуються державними органами та іншими суб’єктами, що здійснюють закупівлі медичних товарів, а також забезпечити більш високий рівень прозорості щодо патентів на фармацевтичну продукцію, результати клінічних випробувань та інших визначальних чинників ціноутворення в рамках всього виробничо-збутового ланцюга, від лабораторій до пацієнтів.

Резолюція доручає Секретаріату ВООЗ підтримати зусилля щодо забезпечення більшої транспарентності і вести моніторинг впливу прозорості на цінову доступність і наявність медичної продукції, включаючи вплив на диференційоване ціноутворення.

Мета резолюції полягає в тому, щоб допомогти державам-членам отримувати більш повну інформацію для прийняття рішень щодо закупівлі медичної продукції, вести переговори по узгодженню більш доступних цін і, в кінцевому підсумку, розширити доступ населення до медичної продукції.

Забезпечення доступу до медичної продукції ‒ це ключ до досягнення загального охоплення послугами охорони здоров'я. Держави-члени також висловили широку підтримку дорожньої карти ВООЗ щодо забезпечення доступу до лікарських засобів, вакцин та виробів медичного призначення, на основі якої буде будуватися вся робота ВООЗ в цій галузі в наступні п'ять років.

Нагойський протокол
Асамблея охорони здоров'я доручила Генеральному директору розширити взаємодію з державами-членами, секретаріатом Конвенції про біологічне різноманіття та іншими відповідними міжнародними організаціями та зацікавленими сторонами і надати інформацію про поточну практику і механізмах обміну даними щодо патогенів, про хід здійснення заходів щодо доступу та спільного користування перевагами, а також про можливі наслідки для охорони здоров'я та інших наслідки.

Дане доручення стало підсумком розгляду доповіді Секретаріату ВООЗ про значення для охорони здоров'я реалізації Нагойского протоколу ‒ міжнародної угоди про доступ до генетичних ресурсів та спільному отриманні на справедливій і рівній основі вигод, пов'язаних з їх використанням.

Джерело WHO

 

Повернутися до списку новин