ВООЗ оновлює глобальні переліки лікарських засобів і діагностичних тестів

15.07.2019

ВООЗ оновлює глобальні переліки лікарських засобів і діагностичних тестів

Перелік основних лікарських засобів і Перелік основних діагностичних засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) є ключовими керівними документами, що допомагають країнам обирати життєво необхідну медичну продукцію, яка повинна бути широкодоступною і прийнятною за ціною для всіх рівнів системи охорони здоров'я.

Два опублікованих 9 липня переліки розроблені з урахуванням захворюваності на рак та інших глобальних проблем охорони здоров'я, а також необхідності пошуку ефективних рішень, раціонального вибору пріоритетів і забезпечення оптимального доступу для пацієнтів.
«Більше 150 країн світу керуються Переліком основних лікарських засобів при прийнятті обґрунтованих рішень про те, які медикаменти забезпечують максимальну рентабельність витрат з точки зору впливу на здоров'я, ‒ зазначив Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейесус. ‒ Включення до цього переліку низки нових, передових препаратів для лікування онкологічних захворювань служить чітким сигналом про те, що кожен має право розраховувати на доступ до цих життєво важливих лікарських засобів, а не тільки люди, яким це по кишені».

Перелік основних лікарських засобів (2019)

Препарати для лікування раку. В останні роки ринок поповнився низкою нових протипухлинних препаратів, проте лише невелика кількість таких препаратів мають достатній терапевтичний ефект для включення в категорію основних. Дванадцять препаратів, доданих ВООЗ в нове видання Переліку лікарських засобів для п'яти видів терапії раку, вважаються найбільш ефективними з точки зору виживання пацієнтів при лікуванні меланоми, раку легенів, раку простати, мієломної хвороби і лейкемій.
Так, два недавно розроблених імунотерапевтичні препарати (ніволумаб і пембролізумаб) дозволять довести показник виживання пацієнтів до 50% при лікуванні прогресуючої меланоми ‒ онкологічного захворювання, яке до недавнього часу було невиліковним.

Антибіотики. Комітет з основних лікарських засобів допрацював рекомендації по використанню антибіотиків, оновивши склад категорій «доступ», «спостереження» і «резерв» (AWARE categories), що допомагають визначити, які антибіотики слід використовувати для лікування найбільш поширених і важких інфекцій з метою поліпшення результатів терапії та зниження ризику формування стійкості до протимікробних препаратів. Комітет рекомендував додати до Переліку три нових антибіотика для лікування інфекцій з множинною лікарською стійкістю.

Крім того, до Переліку лікарських засобів були внесені наступні зміни:
• додані нові пероральні антикоагулянти для профілактики інсульту в якості альтернативи варфарину при лікуванні фібриляції передсердь і тромбозу глибоких вен. Вони особливо важливі для країн з низьким рівнем доходу, оскільки, на відміну від варфарину, не вимагають контролю при прийомі;
• додані біопрепарати і їх відповідні біоаналоги для лікування таких хронічних запальних захворювань, як ревматоїдний артрит і запальні захворювання кишечника;
• додано термостабільний карбетоцин для запобігання післяпологової кровотечі. Нова лікарська форма діє аналогічно до окситоцину, що стандартно застосовується при такій терапії, але краще підходить для використання в тропічних країнах, оскільки не вимагає охолодження.

До Переліку внесені не всі лікарські препарати, які були представлені на розгляд Комітету з основних лікарських засобів. Так, була відхилена заявка на внесення лікарських засобів для пацієнтів з розсіяним склерозом. Комітет зазначив, що в представлених матеріалах не були розглянуті деякі актуальні варіанти використання лікарських засобів, в даний час продаються у великій кількості країн; він готовий розглянути оновлену заявку із зазначенням всіх відповідних варіантів. Крім того, Комітет з основних лікарських засобів рекомендував не включати до Переліку препарат метилфенидат для лікування синдрому дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ), оскільки виявив недоліки в оцінках його позитивного ефекту.

Перелік основних діагностичних засобів (in vitro)
Перше видання Переліку основних діагностичних засобів було опубліковано в 2018 році й було в основному орієнтовано на обмежене число найбільш актуальних хвороб ‒ ВІЛ, малярію, туберкульоз і гепатит. В цьому році Перелік був розширений і охоплює більш широке коло неінфекційних та інфекційних захворювань.

Онкологічне захворювання. З урахуванням крайньої важливості забезпечення ранньої діагностики онкологічних захворювань (70% випадків смерті від раку в країнах з низьким і середнім рівнем доходу відбуваються в основному через запізнілого виявлення хвороби у більшості пацієнтів) ВООЗ доповнила Перелік засобів діагностики 12 тестами для виявлення широкого спектра солідних пухлин, таких як рак товстої кишки, печінки, шийки матки, простати, молочної залози і герміногенних пухлини, а також лейкемії та лімфом. Для сприяння правильній діагностиці ракових захворювань до Переліку було внесено новий розділ, що охоплює патологоанатомічні дослідження; такі послуги повинні надаватися в умовах спеціалізованих лабораторій.

Інфекційні захворювання. Перелік доповнено інфекційними захворюваннями, поширеними в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, такими як холера, і такими забутими захворюваннями, як лейшманіоз, шистосомоз, денге і ЗІКа.
Крім цього, для громадських закладів охорони здоров'я, які не мають лабораторної бази, додано розділ, присвячений тестуванню на грип.

Загальноклінічні дослідження. У список також внесені додаткові загальноклінічні дослідження, призначені для виявлення цілого ряду різних хвороб і порушень, зокрема аналізи на вміст заліза (при анемії) і дослідження, призначені для діагностики порушень в роботі щитовидної залози і серповидноклітинної анемії (спадкової форми анемії, широко поширеною в Африці на південь від Сахари).
Ще одним важливим нововведенням є новий розділ, що охоплює дослідження, призначені для скринінгу донорської крові. Це відповідає широкій стратегії ВООЗ щодо підвищення безпеки переливання крові.
«Перелік основних діагностичних засобів був введений в 2018 році в якості орієнтира для планування поставок тестів і підвищення ефективності лікування, ‒ розповідає Маріанжела Сімао, помічник Генерального директора з лікарських засобів і медичних виробів. ‒ У міру просування країн назустріч загального охоплення послугами охорони здоров'я та розширення доступності лікарських засобів буде вкрай важливо мати правильний діагностичний інструментарій для забезпечення належного лікування».

Примітка для редакторів
В оновлений Перелік основних лікарських засобів додано 28 препаратів для дорослих і 23 препарати для дітей та передбачені нові показання до застосування 26 вже включених в нього виробів, в результаті чого до Переліку тепер входить 460 виробів, визнаних життєво необхідними для задоволення ключових потреб громадської охорони здоров'я. Якою б значною не здавалася ця цифра, вона охоплює лише малу частку присутніх на ринку лікарських засобів. ВООЗ обмежує цей вибір, керуючись критеріями користі для пацієнта і раціонального витрачання коштів та прагнучи допомогти країнам визначитися з пріоритетами й забезпечити загальне охоплення послугами охорони здоров'я.

Оновлений Перелік основних діагностичних засобів містить 46 загальноклінічних досліджень, які можуть використовуватися як при наданні стандартної допомоги пацієнтам, так і при виявленні та діагностиці широкого діапазону патологій, а також 69 тестів, призначених для виявлення, діагностики та відстеження конкретних захворювань.
Перелік складається з двох розділів для різних категорій користувачів і установ: перший розділ адресований регіональним (базовим) установам і охоплює, зокрема, самодіагностику, а другий призначений для клінічних лабораторій при загальнопрофільних або спеціалізованих установах.

Обидва переліку ВООЗ служать моделями для розробки країнами своїх власних національних переліків. Національні переліки, в яких враховується місцева захворюваність і особливості існуючої інфраструктури медичного обслуговування, є прекрасною основою, спираючись на яку країни можуть планувати і впроваджувати необхідне їм лабораторне обслуговування і лікарське забезпечення. Забезпечення доступу до такої медичної продукції вимагає передових методів закупівельної діяльності, ефективних виробничо-збутових ланцюгів і кваліфікованих кадрів охорони здоров'я. Оскільки надання ефективних діагностичних послуг пов'язано з використанням технологій, воно вимагає також надійних технічних стандартів, наявності чітко вибудуваних мереж лабораторій, належної допоміжної інфраструктури і грамотної роз'яснювальної роботи з користувачами (пацієнтами та працівниками охорони здоров'я) для забезпечення безпеки.

Перелік основних лікарських засобів і пов'язані з ним документи можна завантажити за посиланням (англійською мовою).
Перелік основних діагностичних засобів і пов'язані з ним документи можна завантажити за посиланням (англійською мовою).

Джерело: www.who.int

 

Повернутися до списку новин