Відкрився Сервісний центр ДЕЦ

11.03.2019

Відкрився Сервісний центр ДЕЦ

Державний експертний центр МОЗ України відкрив Сервісний центр, де надаватиме послуги фармвиробникам, які хочуть зареєструвати ліки в Україні або провести клінічні дослідження.

За даними МОЗ це перший приклад в Україні, коли державна експертна установа перейшла на сервісний формат роботи з компаніями.

«В Україні триває докорінна трансформація системи охорони здоров’я. Ми переходимо від застарілої радянської системи, до моделі, що орієнтується на пацієнта та медичні послуги, які він отримує. Важлива складова цієї системи – доступ до широкого вибору якісних, ефективних та безпечних ліків. Ми сподіваємось, що відкриття сервісного центру і перехід до зручної і прозорої моделі співпраці, яку він пропонує, спонукатиме виробників інноваційних ліків виходити на український ринок і таким чином, українці матимуть ширший доступ до сучасних препаратів», ‒ сказав Роман Ілик, заступник міністра охорони здоров'я України.

Сервісний центр – це новий формат роботи держави із компаніями-виробниками ліків. Через Сервісний центр надаються усі послуги ДЕЦ та «Єдиного вікна» МОЗ для компаній і дистриб’юторів: прийом документів на реєстрацію, перереєстрацію лікарських засобів та проведення клінічних досліджень, ліцензування приватної лікарської практики, видача реєстраційних і ліцензійних документів, консультації експертів ДЕЦ.

Компанія-заявник тепер отримуватиме усі послуги за єдиною процедурою у оператора. Це усуне черги, зменшить кількість відмов з технічних причин, а також пришвидшить проведення експертизи.

Новий механізм взаємодії ДЕЦ з представниками фармкомпаній є також і механізмом, що попередить можливу корупцію. Адже тепер алгоритм звернення виключає можливість безпосередньої взаємодії між представником фармкомпанії та експертом, що вивчатиме досьє препарату.  

Відкриття Сервісного центру дозволить у 2,5 рази збільшити кількість робочих годин, протягом яких компанії можуть отримувати послуги і консультації. Адже тепер заявники можуть звертатися до Центру 5 днів на тиждень ‒ з 9.30 до 15.00. Раніше це було можливо лише 3 дні на тиждень з 9.30 до 12.00.

Довідково:  Щороку МОЗ України реєструє близько 800 нових препаратів, близько 1 500 препаратів проходять процедуру перереєстрації.  
Терміни реєстрації лікарських засобів значно різняться і залежать від типу препарату. В середньому експертиза триває 90 днів, а процедура реєстрації або перереєстрації препаратів - від 45  до 210 днів.
Восени 2016 року вступила в силу спрощена процедура державної реєстрації лікарських засобів. За нею ліки, які вже зареєстровані у США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та ЄС, проходять експертизу в ДЕЦ швидше. За спрощеною процедурою вже зареєстровані в Україні 109 препаратів. В середньому така процедура триває 7-10 днів.

За матеріалами: http://moz.gov.ua

 

Повернутися до списку новин