Відбувся семінар «Практичні аспекти окремих норм законодавства щодо провадження господарської діяльності суб’єктів з імпорту лікарських засобів»

07.06.2018

Відбувся семінар «Практичні аспекти окремих норм законодавства щодо провадження господарської діяльності суб’єктів з імпорту лікарських засобів»

7 червня 2018 р. Державне підприємство «Український фармацевтичний інститут якості» за підтримки та участі Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) провело семінар «Практичні аспекти окремих норм законодавства щодо провадження господарської діяльності суб’єктів з імпорту лікарських засобів». Лекторами виступили заступник начальника відділу належних фармацевтичних практик та контролю за дотриманням ліцензійних умов дистрибуції і роздрібної торгівлі Управління інспектування Ярослава Волевач, завідувач сектору управління системою якості та внутрішнього аудиту Яна Закревська та заступник начальника відділу ліцензування дистрибуції та роздрібної торгівлі Управління ліцензування Держлікслужби Тетяна Гедз.

В своїх доповідях спікери основну увагу закцентували на практичних питаннях пов’язаних з імпортом лікарських засобів: типових проблемах, помилках та невідповідностях нормативним вимогам, що допускаються суб’єктами у своїй господарській діяльності, особливо характерним випадкам з якими часто доводилось стикатись в повсякденній діяльності державного органу контролю. Надали інформацію щодо очікувань представників регуляторних органів, рекомендації щодо підходів і дій для належної організації імпорту лікарських засобів та заходів в разі виявлення невідповідностей, порушень, тощо.

Яна Закревська у своїй доповіді оглянула окремі норми Ліцензійні умови з імпорту, зокрема, питання: обов’язків та діяльності уповноваженої особи, налагодження ефективної фармацевтичної системи якості, настанови з якості, випробувань стабільності, вимог до контролю якості та архівних зразків, зовнішньої (аутсорсингової) діяльності. Спікер, відзначила окремо моменти пов’язані з вимогами Ліцензійних умов, які набрали чинності з 1 березня 2018 року.

Доповідь Ярослави Волевач була сфокусована на особливостях перевірок господарської діяльності суб’єктів з імпорту лікарських засобів. Викладач ознайомила присутніх з алгоритмом проходження інспектування та надала рекомендації щодо підготовки до нього. Презентація охопила питання: перевірки системи якості, самоінспекцій, документації, зокрема, лектор зупинилась на правилах «Належної практики документації», огляду процедур транспортування. Під час виступу пані Волевач також розглянула типові невідповідності та порушення діючих вимог.

В рамках свого виступу Тетяна Гедз охопила практичні аспекти підготовки документів, що стосуються діяльності з ліцензування імпорту лікарських засобів. Так, на конкретних приклади, з демонстрацією правильно заповнених документів, лектор роз’яснила ключові засади оформлення заяв та подання інформації відповідно до вимог нормативно-правової бази. Так, були розглянуті кейси: отримання ліцензії, створення нового місця провадження господарської діяльності з імпорту лікарських засобів, ліквідації (припинення) ліцензіатом місця провадження господарської діяльності, розширення провадження виду господарської діяльності, анулювання ліцензії, зміни та/або доповнення переліку лікарських засобів.

Протягом семінару учасники активно ставили питання доповідачам та проводили розгляд актуальних проблем власної діяльності. Всі слухачі отримали сертифікати на підтвердження здобутих компетенцій.

       

   

 

Повернутися до списку новин