В ДЕЦ обговорили питання фармаконагляду

12.12.2019

В ДЕЦ обговорили питання фармаконагляду

Державним експертним центром МОЗ (далі – ДЕЦ) проведено ряд скайп-нарад щодо питань фармаконагляду, в яких прийняли участь понад 100 фахівців охорони здоров’я.

Під час нарад представлено проведений аналіз летальних випадків внаслідок анафілактичного шоку (далі-АШ) після застосування лікарських засобів за період 2015-2019 років. В рамках аналізу з’ясовано, що 79% усіх летальних випадків після застосування ліків були внаслідок АШ. Було надано інформацію про перелік усіх лікарських засобів, застосування яких призвело до АШ. Зверталась увага на недопустимість застосування ін’єкційних форм β-лактамних антибіотиків та їх розчинників в домашніх умовах, що унеможливлює надання своєчасної кваліфікованої медичної допомоги у разі виникнення АШ. Надано дані стосовно вікових та гендерних груп пацієнтів з АШ та проаналізовано способів застосування ЛЗ. І як нагадування, було зауважено на законодавчу базу з питань проведення екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі та первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги при виникненні АШ.

В установі відзначають позитивні результати проведеної  роботи у регіонах щодо своєчасного інформування про випадки побічних реакцій лікарських засобів та надання якісної інформації завдяки впровадженої з 2017 року Автоматизованої інформаційної системи фармаконагляду (АІСФ).

З метою розбудови системи фармаконагляду України, оптимізації здійснення фармаконагляду та збільшення його результативності, планується і в подальшому проведення скайп-нарад з фахівцями локального та адміністративно-територіального рівнів сфери охорони здоров’я. Сумлінний підхід щодо нагляду за безпекою лікарських засобів , вакцин, туберкуліну, надання інформації про побічні реакції, аналіз ситуацій, пов’язаних з несприятливими подіями після імунізації, дозволять оптимізувати роботу з питань безпеки та ефективності застосування лікарських засобів , вакцин, туберкуліну.

Джерело: dec.gov.ua

 

Повернутися до списку новин