Україна посилить спроможність у боротьбі з наркотиками

15.05.2019

Україна посилить спроможність у боротьбі з наркотиками

Європейський моніторинговий центр з наркотиків та наркотичної залежності (ЄМЦННЗ) планує посилити спроможність Національної обсерваторії з питань моніторингу незаконного вживання наркотичних засобів. Для цього реалізується проект «EU4Monitoring Drugs».

Робоча зустріч представників Національної поліції України, Служби безпеки України, Міністерства юстиції України, Державної служби статистики України (національних партнерів МОЗ України в формуванні та реалізації наркополітики) з представниками ЄМЦННЗ відбулася 14 травня під головуванням заступника міністра охорони здоров’я України Романа Ілика. В рамках заходу обговорили подальшу співпрацю по реагуванню на виклики, пов'язані з наркотиками, та відповідні загрози національній безпеці.

Зустріч  з усіма стейкхолдерами проводилася, щоби європейські партнери зрозуміли  ситуацію у країні в цілому та ключові моменти, де зможуть допомогти Україні у боротьбі з наркотиками. В результаті вони надали пропозиції, як посилити спроможність України у боротьбі з наркотиками.

Тіберій Стоян, науковий аналітик з правоохоронної діяльності ЄМЦННЗ та Ен Бергенстром, науковий аналітик з питань охорони здоров’я ЄМЦННЗ запропонували:
    • допомогти нашій країні у моніторингу обігу наркотичних речовин;
    • напрацювати рішення щодо реагування на ситуації, викликані споживанням наркотиків;
    • допомогти з аналізом стратегій і політик.

Зокрема, ЄМЦННЗ зможе допомогти визначити точки, де виробляють та торгують наркотиками, провести навчання фахівців з судмеданалізів, відкрити доступ до інформації щодо нових психотропних речовин. А вже у липні відбудеться конференція у Лісабоні для учасників проекту, де Україна зможе взяти участь.

Також Україна зможе приєднатись до системи раннього оповіщення щодо нових психоактивних речовин. Такі додаткові робочі домовленості з Європейським моніторинговим центром з наркотиків та наркотичної залежності розроблені відповідно до Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами.

Роман Ілик зазначив, що у 2019 році МОЗ України розробило проект постанови Кабінету Міністрів України щодо моніторингу наркотичної ситуації і вже подало його на розгляд КМУ. Раніше вже відбувалися зустрічі представників МОЗ України та правоохоронних органів, на яких визначили принципи взаємодії та реагування. Міністерство охорони здоров’я України – центральний орган виконавчої влади, що здійснює координацію діяльності органів виконавчої влади з питань обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу.

У проекті «EU4Monitoring Drugs» всього 15 країн-учасниць регіону Європейської політики сусідства. Він розрахований на 3 роки (до 2020). А вже у липні планується зустріч наглядової ради, де є представники всіх 15 держав-учасниць.

Починаючи з 2010 року Європейський моніторинговий центр з наркотиків та наркотичної залежності є партнером Міністерства охорони здоров’я України з питань посилення спроможності Національної обсерваторії з питань моніторингу незаконного вживання наркотичних засобів, якою в Україні є Державна установа «Центр психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров’я України».

Нагадуємо, що 07 травня 2019 року Україна була обрана до членів Комісії ООН з наркотичних засобів. В рамках  62 сесії Комісії ООН з наркотичних засобів Україна провела паралельний захід щодо протидії новим психоактивним речовинам.

Джерело: moz.gov.ua

 

Повернутися до списку новин