Парламент збільшує відповідальність за фальсифікацію ліків

22.10.2019

Парламент збільшує відповідальність за фальсифікацію ліків

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів». Документ спрямований на удосконалення норм чинного законодавства щодо запобігання обігу фальсифікованих ліків з метою забезпечення прав споживачів на безпечні та високоефективні лікарські засоби.

Законопроектом передбачені зміни до ст. 321-1 КК України щодо додаткових кваліфікуючих ознак та підвищення відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів. Зокрема, за виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів пропонується передбачити покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років (діюча норма передбачає покарання від 3 до 5 років). Передбачено, що за ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою шляхом зловживання службовим становищем, медичним або фармацевтичним працівником, або за допомогою засобів великомасштабного поширення, зокрема інформаційних систем, у тому числі Інтернету, або у великих розмірах, або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров'я особи, а так само виробництво фальсифікованих лікарських засобів, каратимуться позбавленням волі на строк від 8 до 10 років з конфіскацією майна.

Пункт 3 вказаної статті призначає довічне позбавлення волі з конфіскацією майна для осіб, які вчинили вищезазначені дії, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, або вчинені в особливо великих розмірах (діюча норма передбачає покарання від 8 до 10 років або довічного позбавлення волі з конфіскацією майна).

За матеріалами: rada.gov.ua

 

 

 

Повернутися до списку новин