Оприлюднено національний класифікатор медичних виробів НКМВ 024:2019

18.03.2019

Оприлюднено національний класифікатор медичних виробів НКМВ 024:2019

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України наказом від 05.02.2019 р. № 159 затвердило націо­нальний класифікатор НКМВ 024:2019 «Класифікатор медичних виробів». Документ гармонізовано з міжнародною номенклатурою медичних виробів Global Medical Device Nomenclature (GMDN), 2018.

Класифікатор медичних виробів розроблено з метою впровадження системи найменувань, яку застосовують для обміну інформацією щодо медичних виробів. Об’єктами класифікації є медичні вироби, які використовуються для діагностики, профілактики, моніторингу, лікування або полегшення захворювань та травм людини.

Класифікатор медичних виробів – це переклад переліку медичних виробів, включених до номенклатури GMDN. Кожна з позицій складається з п’яти частин: код, назва терміну українською мовою, опис терміну українською мовою, назва терміну англійською мовою, опис терміну англійською мовою.

Метод класифікації – ієрархічний, порядковий, п’ятизначний. Інформація про медичний виріб у національному класифікаторі у вигляді 5-значного цифрового коду GMDN (Code) пов'язана перехресними посиланнями з точним формулюванням терміна (Term Name) і визначення (Definition).

Класифікатор медичних виробів застосовується для:
    • впорядкування інформації щодо всіх видів медичних виробів;
    • обміну даними між операторами ринку медичних виробів, регулюючими органами та закладами охорони здоров’я;
    • ідентифікації інструментів, апаратів, приладів, пристроїв, матеріалів або інших виробів, що належать до медичних виробів;
    • обміну інформацією стосовно медичних виробів розміщених на ринку;
    • придбання медичних виробів, у тому числі за рахунок коштів державного бюджету;
    • управління ланцюгами поставок медичних виробів.

Національний класифікатор медичних виробів НКМВ 024:2019 «Класифікатор медичних виробів» оприлюднений шляхом розміщення на офіційному веб-сайті ДУО «Політехмед».

 

Повернутися до списку новин