МОЗ презентувало основні напрямки фармполітики на конференції ISPOR

01.04.2019

МОЗ презентувало основні напрямки фармполітики на конференції ISPOR

27-28 березня 2019 року у Варшаві, вперше, у Центральній та Східній Європі відбулася конференція ISPOR присвячена розвитку оцінки медичних технологій для формування справедливого ціноутворення на лікарські засоби та ефективного управління державними закупівлями в охороні здоров’я.

Під час конференції відбулося засідання українського та польського відділів ISPOR, засідання Консорціуму країн Центральної та Східної Європи, три навчальні симпозіуми та 4 пленарні засідання. МОЗ України офіційно підтримало подію, українська делегація була найчисельнішою на конференції ISPOR.

У рамках конференції, заступник міністра Роман Ілик презентував ключові напрями української політики у сфері регулювання фармринку, які Уряд визначив для себе пріоритетом на наступні 6 років.

“Найголовніші виклики, що стоять перед Україною у сфері регулювання обігу лікарських засобів – це доступ, якість і ефективність лікарських засобів, захист громадян від безконтрольного прийому лікарських засобів і створення умов для розвитку інновацій у фармацевтичній галузі. Усі ці завдання ми заклали в наш комплексний план дій на 6 років – стратегію забезпечення населення ліками до 2025 року”, ‒ зазначив Роман Ілик.

Серед основних напрямів фармполітики:
• розвиток оцінки медичних технологій;
• впровадження європейських правил біоеквівалентності як основної вимоги до лікарських засобів;
• запровадження унікального маркування та кодування упаковок препаратів та розвиток електронних інструментів охорони здоров’я;
• забезпечення якісного та раціонального відбору лікарських засобів до Національного переліку основних лікарських засобів та пакета медичних гарантій;
• розвиток програми «Доступні ліки»;
• удосконалення системи державного регулювання цін на лікарські засоби;
• посилення конкуренції на ринку між виробниками, дистриб’юторами та аптеками;
• удосконалення системи постачання препаратів;
• підвищення рівня доступу населення до інновацій у сфері охорони здоров’я;
• врегулювання питання патентів на виробництво лікарських засобів;
• оптимізація процесу публічних закупівель лікарських засобів, їх розподілу та постачання з урахуванням фактичних потреб, а також удосконалити розрахунок потреб медичних закладів у ліках через систему постійного моніторингу.

Довідково: ІSPOR – це провідне професійне міжнародне товариство з економіки охорони здоров'я та досліджень результатів лікування (HEOR), засноване у 1995 році. Воно налічує понад 20 тисяч учасників з більше 120 країн світу. ІSPOR є визнаним світовим лідером у своїй галузі наукових та навчальних програм для різних зацікавлених сторін: осіб, які приймають рішення, політиків, науковців, представників індустрії, регуляторних органів, НТА експертів, клініцистів, провізорів, економістів, пацієнтів, населення і суспільство в цілому. Україна є активним членом ISPOR з 2008 року.

 За матеріалами: http://moz.gov.ua

 

Повернутися до списку новин