Ліки за програмою реімбурсації відпускають у 7 430 аптеках

15.01.2020

Ліки за програмою реімбурсації відпускають у 7 430 аптеках

Станом на 14 січня 2020 року лікарські засоби за державною програмою реімбурсації «Доступні ліки» відпускають у 7 430 аптеках країни. Цього року до програми долучилося ще більше приватних закладів.

Національна служба здоров’я України уклала договори з 925 аптечними закладами-юридичними особами. За кількістю місць провадження, лідирують Дніпропетровщина (646), Київ (618), Харківщина (595), Львівщина (561) та Хмельниччина (427).

У 2020 році у програму реімбурсації зайшло ще більше приватних аптечних закладів, та які не мали договору про реімбурсацію у 2019 році, - 24 приватні заклади. Зокрема, ТОВ «Аптека НЦ», ТОВ «Фармпостач», ТОВ «Бюджетна аптека» та інші.            

Лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, з 1 квітня виписуються виключно через електронну систему охорони здоров’я (у формі електронного рецепта). Вже виписано 11,19 млн електронних рецептів, з них погашено – 9,39 млн (84,38 %). Найбільшу кількість е-рецептів виписано у Дніпропетровській, Харківській, Львівській, Донецькій областях та у м.Київ.

Найбільша кількість виписаних рецептів – для лікування серцево-судинних захворювань (майже 8 940 млн), далі – цукровий діабет (понад 1 860 млн) та бронхіальна астма (понад 332 тисячі).

З впровадженням електронних інструментів у програмі «Доступні ліки» провізорам та фармацевтам стало працювати значно легше. Паперовий документообіг лишився у минулому.

Програма стала доступнішою для пацієнтів. Вони можуть отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці, яка має договір з НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий.

Довідково

Програма “Доступні ліки” розрахована на пацієнтів, які мають: серцево-судинні захворювання; діабет ІІ типу; бронхіальну астму.

З 1 квітня 2019 року програма реімбурсації «Доступні ліки» перейшла в адміністрування Національної служби здоров'я України і стала працювати за новими правилами. Лікарські засоби за програмою відпускаються лише за електронними рецептами. Виписує їх лікар первинки, про вибір якого пацієнт подав декларацію.

Оновлена програма реімбурсації “Доступні ліки” має низку переваг для аптек та лікарів. Але головне – вона стала зручнішою для пацієнта.

Електронним рецептом можна скористатися у будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі, а не лише за місцем проживання.

За матеріалами: www.kmu.gov.ua

 

 

Повернутися до списку новин