Доповідь ВООЗ щодо політики реімбурсації лікарських засобів

01.08.2018

Доповідь ВООЗ щодо політики реімбурсації лікарських засобів

У нещодавно опублікованому звіті ВООЗ "Політики реімбурсації лікарських засобів у Європі" (“Medicines reimbursement policies in Europe”) розглядаються різні політики, що підвищують доступність ліків. На основі прямого збору даних у 45 країнах із 53 країн Європейського регіону ВООЗ демонструються різноманітні національні практики та визначаються основні аспекти політик, які захищають уразливі групи від недоступності безоплатного придбання лікарських засобів.

Звіт був підготовлений Центром співпраці ВООЗ з Інформаційної системи ціноутворення та реімбурсації лікарських засобів (Pharmaceutical Pricing and Reimbursement Information — PPRI), афілійованим з Австрійським інститутом громадського здоров'я (Gesundheit Österreich Forschungs und Planungs GmbH), у співпраці з Європейським регіональним бюро ВООЗ.

В ході дослідження з'ясувалося, що в той час як майже всі країни забезпечують повне відшкодування вартості ліків в секторі стаціонарної медичної допомоги, пацієнтам в амбулаторному секторі може бути запропоновано вносити доплату при відшкодуванні вартості лікарських засобів. Широко застосовується доплати, при якій пацієнти відшкодовують певну частину вартості ліків. Крім цього, в деяких країнах здійснюється відпуск ліків за пільговими рецептами та/або застосовується зменшення податкових відрахувань по видатках на медикаменти.

У країнах Європейського регіону ВООЗ створені механізми для захисту певних груп населення від надмірно високої доплати за ліки. Головними підставами для зниження рівня доплати або звільнення від неї є низькі доходи, певні захворювання, інвалідність, а також похилий вік. Аналіз реального фінансового стану показав, що доплата може створювати істотне фінансове навантаження для пацієнтів, особливо в країнах з низьким рівнем доходу. У доповіді представлені деякі принципово важливі заходи щодо поліпшення цінової доступності лікарських засобів і захисту населення від надто високої доплати за рахунок власних коштів. До них відносяться чітка розстановка пріоритетів, прийняття рішень на основі фактичних даних, забезпечення транспарентності всіх процесів, врахування інтересів вразливих груп населення, використання менш дорогих лікарських засобів у разі їх ефективності, проведення регулярних оцінок, а також вироблення заходів політики з урахуванням стратегічної концепції.

Звіт (англійською мовою) доступний за даним посиланням.

Нагадуємо, що в Україні з квітня 2017 року діє урядова програма реімбурсації «Доступні ліки». Відповідно до неї пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу можуть отримати ліки безоплатно або з частковою доплатою

За матеріалами www.euro.who.int

 

Повернутися до списку новин