10 жовтня – День ментального здоров’я: «Ти як, Друже?»

10.10.2023

10 жовтня – День ментального здоров’я: «Ти як, Друже?»

За ініціативи ВООЗ та Всесвітньої Федерації психічного здоров’я (World Federation for Mental Health) 10 жовтня відзначається День ментального здоров’я.

Майже півмільярда жителів Землі страждають на різноманітні психічні розлади та захворювання, у майже половини з них виявляють депресивні розлади. Самотужки впоратись із ними може бути не лише вкрай важко, але й небезпечно. Щороку сотні тисяч людей, які страждають на депресію, вчиняють самогубства, мільйони людей помирають від зловживання наркотиками та алкоголем на фоні депресивних розладів.

Повномасштабна війна серйозно вплинула на психоемоційний стан мільйонів наших співгромадян. Як зазначає Національний інститут стратегічних досліджень, за оцінками експертів, 40-50% населення потребуватимуть психологічної допомоги. У певних групах населення кількість таких людей буде становити: серед військових та ветеранів – 1,8 млн; серед людей старшого віку – 7 млн; близько 4 млн – дітей та підлітків. Прогнозована потреба в психологічній допомозі на рівні первинної ланки медичної допомоги складатиме до 27 млн звернень. Водночас близько 3-4 млн українців матимуть певний розлад психічного здоров’я – помірної або тяжкої форми.

Тому вкрай важливо знайти сили заглянути всередину себе і чесно відповісти собі на запитання «Ти як, Друже?».

Натомість, результати глобального дослідження, проведеного британською компанією «Alligators Digital» на замовлення Третього саміту перших леді та джентльменів, продемонстрували, що небажання або навіть страх заважають багатьом з нас провести самоаналіз та звернутись за кваліфікованою допомогою.

Якщо відчуваєте, що з вашим психічним здоров’ям щось негаразд, маєте потребу в покращенні психоемоційного стану можна діяти наступним чином:

– звернутись за допомогою до свого сімейного лікаря, який може визначити в якій саме допомозі ви маєте потребу – психологічній чи психіатричній;

– самостійно звернутися до фахівця з охорони психічного здоров’я – психолога, психіатра чи психотерапевта;

– звернутись по телефону на спеціалізовану «гарячу лінію»;

– вдатись до допомоги спеціальних інтернет-ресурсів, наприклад, сайту Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської з квітня 2022 року.

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками також радить за порадою та допомогою звертатись до фармацевтів – працівників аптек, які в рамках фармацевтичної опіки можуть порадити вам безрецептурний лікарський засіб, який сприятиме нормалізації вашого психоемоційного стану. Однак при цьому варто пам’ятати – візит до лікаря залишається обов’язковим!

Будьте здорові і бережіть себе!

 

джерело

Повернутися до списку новин